Sofia Geana - Jij, ik, Wirecard

Redactionele opmerking: Vorige week hebben we een LinkedIn-peiling uitgevoerd met betrekking tot Wirecard. Het volgende artikel is een reactie op die peiling en de resultaten ervan, en biedt een minder vaak besproken perspectief.

Toen het nieuws van het Wirecard-schandaal voor het eerst uitbrak, was het duidelijk dat het niet het resultaat was van dagen of maanden die fout waren gegaan, maar van jaren. En naarmate de informatie over de misstanden van Wirecard meer bekendheid kreeg, begonnen veel bedrijven en professionals hun mening te delen. 

Om eerlijk te zijn is de inspiratie voor het verhaal dat ik vandaag met u deel, ontstaan door een LinkedIn-enquête BusinessForensicsdie ons eigen bedrijf heeft gehouden om inzicht te krijgen in wat mensen in de financiële misdaadbestrijdingsgemeenschap als de belangrijkste factor beschouwen die bijdraagt aan de ondergang van het bedrijf. 

Veel mensen hebben deelgenomen aan de peiling, en anderen hebben ook de reden van hun stem toegelicht. Een paar opmerkelijke voorbeelden zijn: 

  • "Basis gebrek aan integriteit en karakter" 
  • "Het management was te inhalig" 
  • "Zowel de interne als de externe audit had de waarschuwing moeten zien." 
  • "Waakhonden die achter klokkenluiders aan gaan in plaats van twijfelachtig management." 

U kunt de resultaten van de peiling en de bijbehorende discussie hier bekijken. 

Voor velen is de situatie gunstig: mediakanalen krijgen genoeg materiaal om hen een paar weken bezig te houden, headhunters beginnen een intensieve competitie voor toptalent en professionals in de sector delen hun ideeën over wat er geleerd kan worden en wat er de volgende keer anders gedaan kan worden. 

Maar in deze oceaan van precieze en perfect analytische meningen, adviezen en checklists ontbreekt er één belangrijk element voor de meesten van ons: empathie... 

Vaste mensen, zoals jij en ik, worden ook getroffen.  

Het moederbedrijf van Wirecard heeft het faillissement aangevraagd, waardoor een eerste 200 banen onmiddellijk in gevaar komen. Toen het faillissement eenmaal was aangevraagd, begon er een nieuwe mate van onzekerheid te ontstaan voor de resterende werknemers van het bedrijf, waardoor bijna alle 5800 werknemers eind juni zonder hun reguliere loonstrookje kwamen te zitten. 

Veel mensen hebben hun baan al verloren - sommigen, letterlijk, van de ene op de andere dag - hoewel ze zich al jaren inzetten voor het succes van Wirecard.  

Dit zijn mensen - waarvan ik sommige persoonlijk ken - met ambities en plannen die abrupt en pijnlijk tot stilstand zijn gekomen. Het zijn onze collega's, klanten, partners, vrienden, familie. Sommigen voelen emotionele pijn. Sommigen voelen zich verloren en weten niet wat hun volgende stap is. Sommigen voelen zich gebruikt, gelogen of uitgebuit. Sommigen hebben zelfs moeite om een nieuwe baan te vinden. 

Tegelijkertijd wordt LinkedIn overspoeld met emotionele boodschappen van Wirecard ex-werknemers. En ik vind het verbazingwekkend dat in bijna elke boodschap het team van betrokken, positief ingestelde, ambitieuze professionals wordt genoemd die de auteur zeer zal missen. Iedereen vermeldt wat voor een geweldige plek het was om te werken, hoe ze van hun werk genoten, en hoeveel ze in hun werk geloofden. 

Natuurlijk moeten we leren van de fouten van bedrijven als Wirecard en in de toekomst preventieve maatregelen nemen, door middel van initiatieven als meer transparantie bij bedrijfsaudits, duidelijke communicatie en betere ethische opleidingen. 

Ik geloof ook dat de meerderheid van de geweldige mensen, die van het bedrijf een geweldige plek om te werken en plezier te hebben gemaakt, het verdienen om net zo veel (zo niet meer) in de schijnwerpers te staan dan degenen die de, uiteindelijk, fatale beslissingen voor het bedrijf hebben genomen. 

Daarom werken we elke dag hard aan een oplossing die klanten en consumenten helpt beschermen door het makkelijker te maken voor medewerkers om fraude - intern of extern - op te sporen.

Om ervoor te zorgen dat mensen die alles geven aan het bedrijf niet op een dag komen werken om erachter te komen dat het bedrijf niet meer bestaat. Om te zorgen voor stabiliteit binnen een bedrijf zodat het vertrouwen in de toekomst wordt versterkt. Om een veilige omgeving te bevorderen zodat de mensen, die de kern van elk bedrijf vormen, zich op hun gemak voelen en hun potentieel volledig kunnen realiseren. 

Auteur

Sofia Geana

Sofia is een ervaren klantadviseur met een bewezen geschiedenis in de informatietechnologie- en dienstensector. Ze is gepassioneerd om klanten te helpen bij het bestrijden en voorkomen van financiële criminaliteit.