Blog

Waarom Ik in Financiële Criminaliteitspreventie Werk

Darrnell Chotkan Waarom Ik in Financiële Criminaliteitspreventie Werk
Het verhaal van een toekomstige financiële criminaliteit specialist

Zingeving

Een van de overtuigingen die ik met het merendeel van mijn generatie deel, is dat het werk dat ik doe een zinvol doel moet hebben. Ik wil werken in een rol waar ik – al is het maar miniem – kan bijdragen aan het verbeteren van de samenleving.

Als afgestudeerde marketeer vond ik het een uitdaging om een organisatie te vinden, die in plaats van winst maken, als primair doel heeft de samenleving te verbeteren. Moeilijk, maar blijkbaar niet onmogelijk. Het is mij namelijk gelukt.

Mijn naam is Darrnell Chotkan, Product Marketeer bij BusinessForensics en dit is mijn verhaal over waarom ik bij BusinessForensics werk.

BusinessForensics en ik

De eerste keer dat ik over BusinessForensics hoorde was in een informele setting. Een goede vriendin van mij vertelde mij over hoe het bedrijf waar ze werkte meer naar het gebied van marketing aan het kijken was. Het kwam ter sprake omdat ik een verhaal deelde over hoe ik op zoek was naar een bedrijf om mijn scriptie voor te schrijven. Haar verhaal klonk veelbelovend, daarom besloten we haar een bijeenkomst op te laten zetten tussen de CEO van BusinessForensics, Tames Rietdijk, en mij.

Zoals je je kunt voorstellen, was de wereld van financiële criminaliteitspreventie mij onbekend. Ik had nooit over dit onderwerp nagedacht. Hoe meer ik over de industrie las, hoe enthousiaster ik werd om er dieper in te duiken. Toen ik met Tames sprak, blies hij mij omver met verhalen over de industrie, het bedrijf en het product. Ik was verkocht. "Voor mijn scriptie ga ik een adviesrapport schrijven waarmee BusinessForensics het bedrijf, hun identiteit en hun imago verder kan ontwikkelen".

Ik bevond mij ineens in een unieke omgeving, op de BusinessForensics werkvloer, terwijl zij zich voorbereidden op de lancering van een van hun grootste klanten. Maandenlang was de sfeer op het kantoor van BusinessForensics hectisch, gespannen en zelfs een beetje chaotisch, maar toch voelde het ontzettend energiek, avontuurlijk en inspirerend. Het observeren van het team tijdens deze periode was alsof je naar een spannende tv-misdaadshow keek. Naarmate de tijd verstreek, begon ik meer te begrijpen van de branche waarin ze actief zijn en hoe hun oplossingen worden toegepast.

Een cruciaal onderdeel van mijn scriptie was het interviewen van klanten, partners en medewerkers over hun kijk op BusinessForensics en de ForensicCloud oplossing. Ik zal nooit vergeten wat een BusinessForensics medewerker tijdens een interview zei. Het veranderde mijn hele perspectief op de branche, het bedrijf en het product. Ze vertelde hoe ze voor het bedrijf kwam werken en waarom ze doet we ze doet. Ze zei: “ik maak deel uit van een groep mensen die een product bouwen dat boeven helpt afweren en vangen. Hoe waanzinnig is dat?!”

Die uitspraak vond ik zo indrukwekkend en logisch klinken. Het gaf mij een beter begrip van de mensen die voor BusinessForensics werken en de manier waarop zij dat doen. Het gaf mij het juiste inzicht om mijn adviesrapport af te maken. In zekere zin heeft die uitspraak mij geholpen om af te studeren zoals ik deed.

Maatschappelijk en financieel betrokken

We spoelen een paar maanden vooruit. Ik had wat tijd genomen om goed na te denken wat ik eigenlijk wilde doen. Ik stond voor de vraag hoe en waar ik mijn carrière wilde beginnen. Mijn belangrijkste uitgangspunt was nog steeds dat ik een positieve invloed op de samenleving wilde hebben. Na wat zoek- en denkwerk kwam ik tot de conclusie dat ik mijzelf wilde gaan ontwikkelen in de financiële sector.

Binnen de financiële sector kon ik meerdere richtingen op gaan. ‘Zal ik terugkeren naar de spannende wereld van financiële criminaliteitspreventie, of zal ik nieuw gebied verkennen en iets doen met pensioenen of hypotheken?’ Die laatste twee kwamen in mij op, omdat het twee van de belangrijkste en meest gecompliceerde financiële producten zijn waar mensen hulp bij nodig hebben. Hulp die ik eventueel zou kunnen bieden. Aangezien ik al een voorproefje had gehad in de richting van financiële criminaliteitspreventie, koos ik voor één van de andere opties en betrad de wereld der pensioenen.

In korte tijd en met een hoog tempo heb ik ervaring opgedaan in de pensioensector. Het leerproces verliep soepel, ik had een baan met leuke collega’s en ik had het gevoel dat ik mensen hielp. Maar toch zat iets me dwars…

Met pensioenen had ik het gevoel alsof ik continu naar het verleden bleef kijken en niet zozeer naar de toekomst. Ik hield mij bezig met oude polissen, oud beleid, een traditioneel systeem – werken met dit product was niets voor mij. Na twee maanden was ik aan het nadenken wat mijn volgende stappen zouden zijn.

Overigens heb ik er geen spijt van dat ik ervoor heb gekozen om de pensioensector te verkennen, want nu weet ik zeker dat het niet voor mij is. Ik realiseerde mij al snel dat ik liever nog dieper in de wereld van financiële criminaliteitspreventie wilde duiken. En zo begon die zoektocht!

Een licht aan het einde van de tunnel

Er was absoluut geen tekort aan vacatures binnen de sector van financiële criminaliteitspreventie. Pagina’s waren gevuld met banen en traineeships voor diverse functies. Ze waren allemaal hetzelfde, maar toch verschillend. Ik wist niet waar ik moest beginnen! Plotseling ging mijn telefoon. Het was Tames, mijn bedrijfsmentor bij BusinessForensics. Hij wilde een kopje koffie drinken om bij te praten en om mij te laten weten dat die misschien wat voor mij heeft. Wellicht een beetje onwetend dacht ik bij mijzelf: dat telefoontje kon niet op een beter moment komen. Misschien kan Tames mij helpen bij mijn zoektocht?!

We gingen zitten en praatten bij. Het lukte Tames wederom om mij omver te blazen met zijn verhalen. Hij vertelde wat hij allemaal al had gedaan met mijn onderzoek. Over hoe het hem aan het denken had gezet en wat hij met mijn conclusies had gedaan.

Terwijl ik probeerde om een kalme en neutrale blik te behouden, groeide mijn gevoel van trots en enthousiasme. Ik zal niet snel vergeten hoe gewaardeerd ik mij op dat moment voelde, wetende wat hij had gedaan met mijn scriptie!

Niet meer in staat om mijn glimlach in te houden, praatten we verder over meer bijzondere dingen. Hij vertelde mij over de groei van het bedrijf en welke plannen hij voor de toekomst had, waaronder het oprichten van een nieuwe marketingafdeling. Een marketingafdeling waarvan hij graag wilde dat ik daar deel van uit zou maken. Zonder dat hij zijn volledige verhaal kon afmaken, flapte ik eruit: ‘ik doe het!’

Ik wilde absoluut deel uitmaken van het meest toegewijde team dat ik ooit heb meegemaakt. Ik wilde al helemaal gaan werken bij een bedrijf dat mij waardeert en naar mij luistert. En ja, ik wilde mijn rol gaan spelen binnen deze branche. Zodoende besloot ik te werken bij BusinessForensics, de plek waar ik deel uit kan maken van een groep mensen die een product bouwt dat helpt bij het afweren en vangen van boeven.

Een nieuw begin

En zo begon mijn avontuur binnen de wereld van financiële criminaliteitspreventie, of moet ik zeggen vervolgde? Als de nieuwe Product Marketeer van BusinessForensics, zal ik mij richten op het uitdragen van de sterke punten en mogelijkheden van de ForensicCloud oplossing. Om zo onze nieuwe en bestaande klanten beter van dienst te zijn.

Naarmate de tijd vordert en BusinessForensics groeit, zal ik meegroeien met het bedrijf. Strevend om elke dag nieuwe inzichten te vergaren over ons product en de industrie. inzichten waarop ik niet kan wachten om met jullie te delen! En ik kan niet wachten om die inzichten met jullie te delen!

Bij BusinessForensics voorkomen we financiële criminaliteit. Zo houden we het financiële systeem en de samenleving veilig. Dit kan ik met trots zeggen.

Auteur

Darrnell Chotkan

Darrnell is de product marketeer van BusinessForensics. Twee dromen van hem zijn, het zien dat ForensicCloud wereldwijd in gebruik genomen wordt en het bereiken van zijn doel om een specialist te worden in de wereld van financiële criminaliteitspreventie.