
[button size="large" url="hbusinessforensicsttps:// .gr8.com/" text="Whitepaper: THE ONE THING COMPLIANCE MANAGERS CAN CHANGE TO SAVE THEIR BANK FROM REGULATORY FINES" kleur="Extra kleur-3"].
Het is belangrijk om klaar te zijn voor de toekomst. Dat is iets wat de meest logische denkwijze is waar mensen het over eens kunnen zijn. Voorbereid zijn op de toekomst is nog belangrijker vanuit het oogpunt van compliance. In het bankwezen is dat echter niet altijd even gemakkelijk, omdat veel banken nog steeds werken met systemen die tientallen jaren geleden zijn ontstaan. Het loslaten van die systemen is uitdagend en begrijpelijk, want bijna al die systemen zijn met elkaar verweven en dus afhankelijk van elkaar. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze miljarden bits aan gegevens bevatten en dat het een ramp zou zijn als die gegevens verloren zouden gaan. Of erger nog: gestolen, omdat de gegevensmigratie niet veilig wordt afgehandeld. Deze risico's schrikken banken af, waardoor ze niet in staat zijn om het oude los te laten en het nieuwe te omarmen.
Omdat de huidige banksystemen zo sterk met elkaar verweven zijn, vrezen banken dat het aanbrengen van wijzigingen in hun systemen een te complex en te kostbaar project zou zijn om te vervullen. Ze weten dat als er een klein stukje van het project fout gaat, dit een domino-effect kan hebben op elk systeem dat de bank gebruikt.
Banken hebben vaak ervaren dat een kleine update van hun online bankiersysteem ervoor zorgde dat ook back-end systemen niet beschikbaar waren. Met als gevolg dat de betalingen niet op tijd werden verwerkt. Of, helemaal niet... Wanneer een klant afhankelijk is van die betaling om een deal door te laten gaan, kan het zijn dat de bank een claim aan die klant moet uitbetalen om zijn verlies te compenseren. En dan hebben we het nog niet eens over de ergernis die dat met zich meebrengt voor de klant. Als deze dingen te vaak gebeuren, kan een bank zelfs klanten verliezen en onherstelbare reputatieschade oplopen.
Hebben banken gelijk als ze bang zijn voor veranderingen in hun systemen? Of moeten ze er rekening mee houden dat de overstap naar een geheel nieuw systeem minder gecompliceerd en duur kan zijn dan ze verwachten? Is het zelfs een realistisch idee om vast te houden aan die oude banksystemen?
Je gebruikt toch niet nog steeds een typemachine? Waarom gebruiken de banken dan nog steeds de banksystemen van de jaren '70 en '80?
Het probleem met het vasthouden van een verouderd systeem
Weet je nog die dagen dat we floppy drives gebruikten? Die werden eind jaren zestig uitgevonden door IBM. De meeste soorten diskettes konden niet meer dan 1,44 MB aan data bevatten. Vandaag de dag is dat niet eens genoeg data om één foto te bevatten die met je smartphone is genomen! Als je erover nadenkt, is het krankzinnig hoe ver de technologie is gekomen in de afgelopen 50 jaar.
Als u dit weet, kunt u zich ook voorstellen dat een banksysteem dat in de 20e eeuw is gebouwd, niet kan tippen aan de moderne geavanceerde IT-oplossingen. Tuurlijk, tot nu toe laten banken het werken. Maar crashen die systemen niet vaker dan niet? Hoe vaak gebeurt dat met de apparatuur die u thuis gebruikt? Het is misschien niet de eerlijkste vergelijking, maar je snapt het wel, toch?
Altijd een stap achter
Terwijl banken vastzitten in de vorige eeuw, zijn criminelen dat zeker niet. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe fouten waar ze kunnen inbreken in een bank en hun winst kunnen optimaliseren. Wanneer een lek is opgelapt, zullen criminelen zeker een ander lek vinden. Ze zijn flexibel en innovatief, en ze aarzelen niet om te investeren in nieuwe technologieën en nieuwe ideeën. Alles om hun geld te krijgen, en banken worden vaak achtergelaten als hulpeloze slachtoffers.
Met de huidige banksystemen die worden gebruikt voor compliance, zijn banken net als die politieagenten op de fiets die een overtreder op een scooter proberen te pakken. Met het verschil dat de politieman kan anticiperen op de volgende stap van de overtreder. Iets wat banken niet kunnen doen met hun huidige systemen. Volgens LexisNexis en de British Bankers Association zijn banken zeer reactief in hun aanpak van compliance en AML. Wat volledig verklaarbaar is. De waarheid is: het is onmogelijk voor banken om proactief te zijn in het bestrijden van criminaliteit omdat ze hun systemen niet in hun voordeel kunnen gebruiken en elk onderzoekswerk handmatig moet worden gedaan. Het is moeilijk om verdacht gedrag te identificeren wanneer uw systemen niet gemaakt zijn om patronen te vinden of gevaren te voorspellen. Bovendien is de huidige werklast te groot om compliance-agenten te vragen iets anders te doen dan het reactief beoordelen en afhandelen van waarschuwingen.
Kunnen de voordelen van de overstap naar een nieuw systeem opwegen tegen de risico's? Wat als een nieuw systeem in staat is om de kosten van financiële misdaadonderzoeken te verlagen en tegelijkertijd al uw historische forensische gegevens te beschermen? En wat als dat systeem boetes als gevolg van tekortkomingen in de regelgeving kan voorkomen en tegelijkertijd de werkdruk van compliance-afdelingen kan verminderen? Zou zo'n systeem de investering niet waard zijn?
Hoe BusinessForensics om te gaan met systeemmigraties
Als u investeert in een nieuw systeem, wilt u dat uw historische gegevens worden geïntegreerd in uw nieuwe systeem. Het heeft geen zin om een legacy systeem naast uw nieuwe systeem te moeten houden, alleen om uw gegevens te bewaren. Bovendien bevatten uw oude gegevens waardevolle informatie die in het nieuwe systeem kan worden gebruikt om koude zaken op te lossen en om te helpen bij nieuwe onderzoeken.
Datamigratie hoeft niet zo groot en eng te zijn als je voor ogen hebt. Of, misschien heb je het in het verleden al eens meegemaakt. Zeker als u kiest voor een systeem dat niet voor alle oplossingen geschikt is, maar een oplossing die gebaseerd is op een framework dat aanpasbaar is aan uw behoeften en IT-infrastructuur.
Vanuit technologisch oogpunt is datamigratie vrij eenvoudig. Hoewel het niet gaat om het kopiëren van al uw huidige gegevens en het plakken ervan in de nieuwe database, kan een goed gestructureerde aanpak ervoor zorgen dat uw oude gegevens perfect integreren met het nieuwe systeem en kunnen worden geanalyseerd met alle voordelen die beschikbaar zijn in het nieuwe systeem.
Zodra uw gegevens zijn gemigreerd en uw nieuwe systeem in werking is getreden, begint u een afname van uw achterstand te zien. U zult zien dat de gebruikerservaring vriendelijk en intuïtief is. Vanaf het begin heeft u meer inzicht in lopende cases en uw case history, inclusief uw 'cold cases'! Hierdoor heeft u een beter overzicht van de risico's die zich in uw organisatie ontwikkelen.
Ontdek hoe technologieën uit de 21e eeuw uw organisatie toekomstbestendig kunnen maken met minder werklast en u tegelijkertijd meer tijd en middelen geven om verdacht gedrag proactief te onderzoeken. Download hier onze white paper 'The one thing compliance managers can change to save their bank from fines'.