De 5 verzekeringsfraudetrends van 2020, en hoe die te voorkomen.

Door 18 maart 2020Blog, Nieuws

Digitalisering heeft het leven van verzekeraars en hun klanten eenvoudiger gemaakt. Toch zijn de effecten niet alleen maar positief. Het is voor klanten nu makkelijker om online een verzekering af te sluiten maar dat is helaas ook zo voor criminelen. Hetzelfde geldt voor online claiminzendingen. Minder werk voor verzekeraars, eenvoudiger voor klanten maar tegelijkertijd ook gemakkelijker voor criminelen.

Als het gaat om verzekeringsfraude, is iedereen verdacht. Niet alleen criminelen dienen valse claims in, gewone mensen doen dat ook. De meeste mensen doen dit vanuit opportunisme. Ze maken gebruik van de mogelijkheid om meer te claimen wanneer ze een echte claim hebben. Wanneer ze bijvoorbeeld een auto-ongeluk hebben gehad, claimen ze ook een kras die er al zat. Toch is fraude een gevoelige kwestie. De meeste mensen zullen het als een belediging zien wanneer ze van fraude worden beschuldigd.

Verzekeringsfraude blijft wel nog steeds een non-issue in de publieke opinie. Komt dat doordat mensen zich niet realiseren dat fraude invloed heeft op premies? Of is hun huidige situatie nijpend genoeg om alleen aan hun korte termijn winst te denken? Wat de reden ook is, het is voor verzekeraars moeilijk om fraude te bestrijden. Via dit artikel bieden we hulp door de vijf trends in verzekeringsfraude te schetsen en uit te leggen welke technologieën frauduleuze claims kunnen detecteren.

1. Identiteitsfraude

Als het gaat om fraude gepleegd door criminelen, is identiteitsfraude meestal de eerste stap in hun proces. Omdat je letterlijk je gezicht niet hoeft laten zien tijdens het online onboarden is het voor criminelen veel eenvoudiger om een ​​valse identiteit te gebruiken bij het afsluiten van een verzekering.

Om te voorkomen dat criminelen op een valse naam een ​​verzekering afsluiten, is een goed lopend KYC-proces heel belangrijk. Maar potentiële klanten moeten niet alleen zorgvuldig worden doorgelicht voordat ze worden geaccepteerd. Verzekeraars moeten klantgegevens ook tussentijds actueel houden. Hiervoor kunnen ze het account periodiek beoordelen waarbij ze tegelijkertijd de risicobeoordeling kunnen herevalueren. Wat meteen ook weer een manier is om identiteitsfraude op te sporen.

2. Spook-tussenpersonen

De anonimiteit van internet maakt het voor tussenpersonen gemakkelijker om nepverzekeringen te verkopen. Maar het zijn niet alleen consumenten die hiervoor waakzaam moeten zijn. Verzekeraars moeten dat ook zijn.

Een van de methoden die spook-tussenpersonen gebruiken is het kopen van ​​echte verzekeringspolissen om door te verkopen aan een echte klant. Alleen veranderen ze, zonder dat de klant het weet, de persoonlijke gegevens van die klant, om een ​​goedkopere deal te krijgen. Vervolgens steken ze dan het verschil in eigen zak.

Om deze spook-tussenpersonen te stoppen, is KYC opnieuw de sleutel. Het is belangrijk om zowel de intermediair als de klant te screenen. Periodieke beoordelingen van tussenpersonen zorgen er ook voor dat er snel achter komt wanneer ze ineens op een PEP- of Adverse Media-lijst staan.

3. Geënsceneerde ongevallen

Auto-ongelukken gebeuren elke dag, maar het in scene zetten van ongevallen neemt ook toe. Dit zijn georganiseerde misdaden waarbij veel medeplichtige partijen betrokken zijn. Lichamelijk letsel en autoschade zijn de voor de hand liggende claims in zo’n plot, maar criminelen proberen er nog veel meer uit te halen. Thomson Reuters meldt:

“Een populair complot is het organiseren van een geënsceneerd auto-ongeluk tussen twee auto’s waarbij de betrokken acteurs nepletsels claimen. De betrokkenen bezoeken een medeplichtig medisch centrum voor ‘behandeling’ waar vervalste medische facturen die zijn gekoppeld aan valse identiteiten zullen worden ingediend als een verzekeringsclaim. Tegelijkertijd creëert een medeplichtig autobedrijf valse schadeclaims. Als gevolg van dit nepongeval betaalt de verzekeringsmaatschappij valse claims uit met betrekking tot zowel de materiële schade aan de auto als dure medische claims. De criminelen kunnen dezelfde verwondingen vervolgens ook gebruiken om een ​​claim voor werknemerscompensatie in te dienen en aan dezelfde verzekeringsmaatschappij voor te leggen, een zelden ontdekte zet, aangezien elke claim door een andere afdeling wordt beoordeeld. ”

Let op de laatste zin want door gebruik te maken van de juiste software is deze zwendel makkelijk te detecteren. Door data gedreven onderzoek worden connecties tussen alerts en lopende zaken snel zichtbaar. Dat maakt het voor criminelen veel moeilijker om de scheiding tussen afdelingen binnen een verzekeringsmaatschappij te misbruiken.

4. Klimaatverandering

Een toename van claims voor onroerend goed is onvermijdelijk nu het klimaat verandert. Hiermee neemt ook het aantal opportunisten die schade aan hun eigendommen overdrijven of erger nog, mensen die valse beweringen doen over hun betrokkenheid bij rampzalige omstandigheden toe. Sinds orkaan Katrina bijvoorbeeld, heeft de Amerikaanse justitie 1300 gevallen van rampfraude ontdekt.

In Europa kunnen vaker voorkomende bosbranden, overstromingen en stormen leiden tot een toename van uitvergrote claims. Meer stormen betekenen dat er meer mogelijkheden zijn om schade aan bijvoorbeeld daken te claimen. Elke schadeclaim is immers een kans om te overdrijven.

Door digitalisering beschikken verzekeraars over meer gegevens. Die gegevens kunnen worden gebruikt om gedragsprofielen en peergroup-analyses te maken om ongebruikelijk claimgedrag op te sporen, wat een indicator voor fraude kan zijn. Door goed gebruik te maken van de beschikbare gegevens wordt het gemakkelijker om fraude sneller op te sporen.

Door een oplossing op basis van machine learning te gebruiken, leert uw systeem ook van ervaring en is beter uitgerust om nieuwe soorten fraude te detecteren.

5. Social media bewijs

Autoverzekeringsfraude blijft populair. Ongeveer 80% van de autoverzekeringsfraude gaat over lichamelijk letsel. Het is moeilijk om er achter te komen of iemand zijn lichamelijke verwondingen overdrijft. Daarom heeft het Verenigd Koninkrijk in 2018 wetgeving (the Civil Liability act) opgesteld met betrekking tot whiplash-claims. Sindsdien zijn er minder frauduleuze claims ingediend.

In Europa bestaat dergelijke wetgeving nog niet. Hoe kunnen Europese verzekeraars dit soort fraude toch detecteren? The Guardian schrijft over de hoeveelheid informatie die mensen online delen. Sociale media hebben verzekeraars geholpen om bewijs van fraude op verdachte claims te vinden. Geautomatiseerde sociale media-screening is een grote hulp bij het detecteren van claims van nep of overdreven letselschade. Een risico bij het gebruik van sociale media-screening is dat je, zodra de resultaten van een screening aan een dossier worden toegevoegd, onder de AVG-wet verantwoordelijk wordt voor de privacy van die persoonlijke gegevens. Om dit te omzeilen kunnen verzekeraars geanonimiseerde sociale media screeningtools gebruiken.

Ga jij in 2020 ook gebruik maken van door data gedreven fraude opsporing en onderzoek?

Verzekeraars doen veel moeite om fraude te voorkomen. Ze zoeken voortdurend naar manieren om fraude te voorkomen, bijvoorbeeld door samen te werken met gedragsanalisten. De FIU doet ook veel onderzoek naar generieke fraude-indicatoren. Toch is fraude nog steeds moeilijk te detecteren. Tot op heden wordt geschat dat het aantal gedetecteerde fraudegevallen slechts het topje van de ijsberg zijn.

Dat gezegd hebbende, neemt het aantal geconstateerde fraudezaken toe. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat er meer mensen zijn die geld proberen te verdienen door valse claims te maken. Het is zeer waarschijnlijk dat een beter gebruik van technologie het mogelijk maakt om fraude vaker te detecteren. Data kan zeker helpen om specifieke signalen van mogelijke fraude te ontdekken.

Verzekeraars kunnen veel geld besparen door fraude te voorkomen en op te sporen. Wat  hen uiteindelijk in staat stelt om de concurrentie voor te blijven door hun premies te verlagen en hun integriteitsnormen hoog te houden.

Lees hier meer over hoe data gedreven onderzoek verzekeraars geld bespaart.

Over BusinessForensics

BusinessForensics biedt een forensic view op any business waardoor financial en economic crime risico’s vroegtijdig ontdekt worden en direct maatregelen genomen kunnen worden.