Bijgewerkt op
6 mei 2020
Categorie
Bankieren
klant
NIBC
geautomatiseerd toezicht op transacties: .

01. 01. De uitdaging

N Het Departement van Veiligheidszaken van het NIBC werd in 2005 opgericht door Vinodh. Het was een innovatieve oplossing voor wat toen een groeiend probleem was voor de bank. NIBC ontving destijds een toenemend aantal hypotheekaanvragen en een bepaald percentage van die aanvragen bleek frauduleus te zijn. Frauduleuze hypotheekaanvragen werden afgewezen zoals het hoort, maar er werden geen verdere acties ondernomen. Soms kwamen de frauduleuze aanvragen terug bij NIBC, of probeerde de fraudeur zijn geluk te beproeven bij een andere bank. Vinodh vond het belangrijk om deze fraude proactief te bestrijden en daaruit ontstond het idee voor de afdeling Veiligheidszaken.

Vinodh's voorkennis kwam op het juiste moment. Net toen de afdeling Veiligheidszaken werd opgericht, begonnen bijkomende wettelijke verplichtingen, zoals het filteren van klanten en het opvolgen van transacties, extern te worden opgelegd. Het aantal hypotheekaanvragen bij NIBC nam toe, zodat Marga in 2007 aan het team werd toegevoegd. Marga bracht uitgebreide ervaring met het onderzoeken van fraude in de verzekeringssector mee naar haar nieuwe rol in Security Affairs bij NIBC. De afdeling is nu verantwoordelijk voor fraudeonderzoek (opsporing, preventie en sanctionering), het filteren van klanten (KYC) en het monitoren van transacties.

Voordat NIBC de BusinessForensics applicatie in gebruik nam, werd veel van dit werk handmatig gedaan. De transactiebewaking bestond uit het genereren van gegevens uit het datawarehouse met behulp van Business Objects en Excel-bestanden en resulteerde in statische informatie. Wekelijkse of maandelijkse betalingen van klanten kwamen elke keer weer op de lijst te staan. Vanwege deze inefficiënties en risico's besloot NIBC om een geautomatiseerd transactiemonitoringsysteem te implementeren.

"We hadden vertrouwen, want steeds weer bleek dat het systeem veel mogelijkheden heeft en ook analytisch krachtig is - en, het voordeel voor ons is dat we zeer vertrouwd zijn geraakt met ons eigen systeem."

- Marga

"Het voordeel voor nieuwe klanten is dat er nu een bewezen instrument is dat ze alleen nog maar hoeven te verfijnen volgens hun eigen behoeften." 

- Vinodh 

02. 02. Vertrouwen door prestaties

NIBC, een gestroomlijnde organisatie, wilde specifiek met een kleine leverancier te maken hebben. Op die manier konden ze er zeker van zijn dat ze de steun zouden krijgen die ze nodig hadden. De korte lijnen die NIBC heeft BusinessForensics zijn een groot voordeel. Het is gemakkelijk om IT-ondersteuning ter plaatse te krijgen, en als dit niet mogelijk is, is er een remote login beschikbaar voor systeemtoezicht. BusinessForensics was nog in de opstartfase van hun ontwikkeling toen NIBC hen selecteerde. Maar NIBC had veel vertrouwen in BusinessForensics.

03. 03. Toekomstige oplossing

Het NIBC wilde een geautomatiseerd en intelligent transactiemonitoringsysteem invoeren. Ze waren op zoek naar een zelflerende tool. Met BusinessForensics'transaction monitoring system' worden de koppelingen tussen verschillende entiteiten eenvoudig gevisualiseerd. Het systeem verwerkt niet alleen de transactiegegevens, maar importeert ook alle gegevens van leningen en spaarrekeningen. Dit maakt het gemakkelijk om de kenmerken van de leningen en spaarrekeningen te vergelijken met de betreffende transactie na ontvangst van een ongebruikelijke betaling. De transactiebewaking is een continu proces en waarschuwingen worden automatisch gegenereerd. Voordat dit systeem werd geïmplementeerd, moesten al deze taken handmatig worden uitgevoerd. Het incidentregistratiesysteem maakt het ook gemakkelijker om een zaak op te bouwen als er een vermoeden van fraude wordt onderzocht. NIBC heeft nu een veel beter overzicht van de risico's en de werklast. Ook de meldfunctie is een belangrijke verbetering ten opzichte van het vorige systeem. Het stelt Security Affairs in staat om het management meer inzicht te geven in hun bevindingen en de trends die zij zien.

In de toekomst wil NIBC veel meer gebruik maken van de zelftrainingsfuncties van de applicatie om vals-positieve waarschuwingen uit te filteren. Ook willen ze gebruik maken van het vermogen van het systeem om inzicht te geven in het integriteitsrisico en om op risico gebaseerde regels te creëren voor het classificeren van klanten.

Return-on-Investment (ROI)

Proof of Concept

Moet je een financiële beraming maken voor het aanschaffen van risicomanagementsoftware? 

Met een proof of concept gebruiken we jouw data om u het besparingspotentieel en de ROI te laten zien van het vooruitgaan met een hedendaagse risicomanagementoplossing.

risicodetectie-software-roi